STORCK

Storck er navnet på en Rumenske kunstnerfamilie med oprinnelse fra det 19århundre.
Den åren av Storck familien som er relevante for dette galleriet ble etablert da billedhuggeren Frederick giftet seg med malerinnen Cecilia Cutescu i (1868).
Cecilia hadde tidligere tilbrakt mange år i Paris hvor hun var Proffessor ved det statelige Kunstakademiet.
Frederick (Fritz) var av (ikke overraskende) Tysk opprinnelse, og en annerkjennt skulptør i Romania samt  han også underviste på kunnstakademiet der.
Sammen etablerte de seg i Bucharest hvor de bygget sit hus Casa Storck hvor også deres to barna Gabriella og Cecilia vokste opp. Casa Storck er idag et museum for arbeider av familien.
Det var Cecilia som fortsatte kunstnertradisjonen som utsmykknings keramikker og hun utvikklet over tid et meget personligt og abstrakt uttrykk med glasurer.
Cecilia giftet seg med forfatteren Eugen Calin Botez i (1928) og fikk to sønner Alexandru og Alvaro. Da opphørte Storck navnet.
Alexandru lekte litt med diverse kunnsthåndtverk men endte opp med å studere Arkitektur på akademiet i Bucharest. Alvaro utdannet seg som billedhugger og praktiserer idag i Paris.
Det er Alexandru med litt hjelp av sin kreative sønn Timon, som har satt igang galleri prosjektet. Hvorfor Storck og ikke Botez? Litt fordi det ikke handler om oss – Botez – og litt fordi vi ønsker å annærkjenne våre forfedre som satte igang noe en gang for lenge siden.

Storck er navnet på en rumensk kunstnerfamilie som var på høyden tidlig på 1900-tallet. Den grenen av Storck familien som er relevant for dette galleriet ble etablert da billedhuggeren Frederic Storck giftet seg med malerinnen Cecilia Cutescu i 1910.

CeaFred1

Cecilia Cutescu og Frederic Storck

Cecilia Cutescu tilbrakte mange år i Paris hvor hun praktiserte som maler og professor ved kunstakademiet Ecole des Beaux Artes. Cecilia Cutescu var den første kvinnelige kunstprofessor i Europa og hun ble belønnet med den franske tittelen “Legion d’Honneur”.

Frederic (Fritz) ble født i Romania, men av tysk opphav. Han hadde to eldre brødre, Karl og Carol, den ene arkitekt, den andre billedhugger som han selv. Fritz var anerkjent for sine skulpturer og sitt arbeid som professor ved Kunstakademiet i Bucharest. Mange av hans monumentale verk finnes i Romania den dag idag.

Frederic og Cecilia Cutescu slo seg ned i Bucharest hvor de etablerte sitt hjem og studio, Casa Storck. Her vokste deres to døtre, Gabriela og Cecilia, opp. Casa Storck er idag et museum.

casaStorck1

Atelieet i Casa Storck med veggmalerier av Cecilia Cutescu og skulpurer av Frederic Storck

Av de to barna var det Cecilia som fortsatte kunstnertradisjonen. Cecilia var utsmykningskeramiker og utviklet over tid et meget personlig og abstrakt uttrykk ved sin bruk av glasurer. Hun fikk en rekke nasjonale og internasjonale utsmykningsoppgaver og vant flere priser.

Cecilia giftet seg med forfatteren Eugen Calin Botez i 1933 og fikk to sønner, Alexandru og Alvaro. Hun tok sin manns etternavn og familien ble hetende Botez.

Alexandru Botez lekte med diverse kunsthåndtverk i sin ungdom, men endte opp med å studere arkitektur på arkitekthøyskolen i Bucharest. Han flyttet til Norge i 1973 hvor han giftet seg og fikk to barn, Timon og Cecilia.

Alvaro Botez fulgte i sin bestefar Frederics fotspor. Han utdannet seg som billedhugger ved Kunstakademiet i Bucharest. I 1980 emigrerte han til Paris, hvor han fremdeles arbeider som kunstner.

Det er Alexandru, med litt hjelp av sin sønn Timon, som har satt igang galleriprosjektet i Bjerregaardsgate.

Hvorfor Storck og ikke Botez? Litt fordi det ikke handler om oss – Botez – og litt fordi vi ønsker å anerkjenne våre forfedre/mødre som satte igang noe en gang for lenge siden.