^^^^^^^^^^^ – Helen Sæther

Hvordan lage bølger med utgangspunkt i et rutenett, som i veven? Mens man i en moderne Jaquardvev kan gjengi et hvilken som helst motiv med fotografisk realisme, har man i billedvevtradisjonen abstrahert og stilisert bølgen til et sikk-sakk-mønster. Mer enn å avbilde et konkret tilfelle av vann, er sikk-sakken et bilde på det våte element som sådan. Mønsteret representerer på samme tid alle mulighetene av krusninger, bølger og dønninger, av elver, fosser, sjøer og hav. Her finnes en forbindelse til rutenettets uendelige ekspansjonsmulighet. Som Rosalind Krauss beskriver det i The Grid, kan motstridende myter eksistere side om side når fortellingene romliggjøres, organiseres i et rutenett. Å fremstille vann på bakgrunn av dette systemet, passer med bildet av havet som et sted for oppdagelser, eventyr og flukt. Havet er en liminalsfære, og i horisonten ligger alle motstridende muligheter på vent.

Helen Sæther er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, hvor hun tok sin mastergrad ved avdeling for kunst og håndverk i 2013. Siden det har hun deltatt på utstillinger både i Norge og utlandet, blant annet på SØ i København og Mark Rothko Art Center i Daugavpils, Latvia. Sæther jobber hovedsaklig med vev, tegning og tekst.

^^^^^^^^^^^ er hennes andre separatutstilling. I billedvevtradisjonen er sikk-sakk-mønster ofte brukt for å symbolisere vann. Utstillingen på Storck er en utforskning av dette mønsteret, som bølger og som geometrisk element, både skulpturelt og i flaten.

Category UTSTILLINGER